Functioneel beheer en Functioneel applicatiebeheer

In de praktijk is er veel discussie over het verschil tussen functioneel beheer (FB) en functioneel applicatiebeheer (FAB). Met dit artikel wil ik dit verschil graag verhelderen.

Wat is Functioneel Beheer?
Het vakgebied van functioneel beheer is tegenwoordig beter vorm gegeven. Het gaat nu niet meer enkel om de functionele eisen en wensen aan een applicatie, maar om de eisen en wensen aan de totale informatievoorziening (geautomatiseerd en niet geautomatiseerd). Hiermee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat elke afdeling zijn eigen tekstverwerkingsprogramma bij een eigen IT leverancier kiest of dezelfde informatie op meerdere plaatsen wordt opgeslagen. Functioneel Beheer probeert de vraag zo duidelijk mogelijk te krijgen om daarmee de beste oplossing voor de totale informatievoorziening te vinden. Dit omvat dus meer dan alleen de geautomatiseerde informatievoorziening en richt zich niet op een oplossing (bijvoorbeeld een applicatie) maar op de informatiebehoefte. Voor Functioneel Beheer kan een framework als BiSL (Business Information Service Library) uitkomst bieden, welke handvatten voor het efficiënt en effectief inrichten van de informatievoorziening geeft.

Wat is Functioneel Applicatiebeheer?
Functioneel applicatiebeheer (de functionele eisen en wensen van een geautomatiseerde oplossing) is een onderdeel van Functioneel Beheer, maar is ook een onderdeel van het vakgebied van IT Service management (technisch- en applicatiebeheer). Functioneel Applicatiebeheer beperkt zich tot de rol van de applicatie in de informatievoorziening en houdt zich niet bezig met andere elementen van de informatievoorziening binnen de gebruikersorganisatie. Functioneel Beheer is feitelijk een bredere vorm van Functioneel Applicatiebeheer waarbij ook niet geautomatiseerde elementen die vorm geven aan de informatievoorziening binnen het aandachtsgebied worden meegenomen.

Functioneel Applicatiebeheer als onderdeel van Functioneel Beheer
Als onderdeel van Functioneel Beheer worden in de functionele eisen en wensen aan de geautomatiseerde informatievoorziening vertaalt naar de functionele eisen en wensen van een geautomatiseerde oplossing. Dit altijd in het plaatje van de totale informatievoorziening. Als onderdeel van IT Servicemanagement worden door Functioneel Applicatiebeheer de functionele eisen en wensen, van Functioneel Beheer, aan (een deel van) de geautomatiseerde oplossing vertaalt naar de oplossing in de applicatie. Dit werk, binnen IT, hoort vooral bij applicatiebeheer. Dit is heel specifiek beschreven in ASL (Application Service Library) waarbij applicatiebeheer, op basis van de requirements van Functioneel Beheer, een functioneel ontwerp (FO) maakt om die vervolgens verder technisch vorm te geven en te realiseren.

Kortom, het vakgebied van functioneel beheer gaat over de totale informatievoorziening (geautomatiseerd en niet geautomatiseerd). Funtioneel Applicatiebeheer gaat over de vertaling van een deel van de functionele wensen in een geautomatiseerde oplossing en zou onderdeel moeten zijn van Functioneel Beheer en van IT servicemanagement. In de praktijk valt mij op dat, als mensen zich Functioneel beheerder noemen, het vaak onduidelijk is of ze de focus op de totale informatievoorziening hebben of een functioneel focus hebben op de applicatie (en dus eigenlijk Funtioneel Applicatiebeheer zijn, waarbij er meestal geen echt Functioneel Beheer in die organisatie aanwezig is).

jasper@bislexpert.nl

Note: Als we spreken van Functioneel applicatiebeheer (aan business zijde) dan is het logisch om de term Technisch Applicatiebeheer (TAB) te gebruiken aan de kant van de provider.

.