BiSL Expert
BiSL (Business Information Services Library) is een framework voor Functioneel beheer/ Informatie management of zoals we het in BiSL noemen: Business Information Management. De kracht van een framework als BiSL is het delen van best practices. Via deze site wil ik relevante informatie voor het gebruik van BiSL in de praktijk beschikbaar stellen voor iedereen. De inhoud zal (wat mij betreft) in de loop van de tijd uitbreiden.
Op dit moment heb ik bijvoorbeeld de volgende informatie beschikbaar:
In het Nederlands:
Over BiSL:
- Voorbeeld van procesbeschrijvingen op uitvoerend niveau op basis van BiSL. Dit document is een PDF. Uiteraard heb ik het ook in Word formaat. Stuur even een mailtje naar mij en ik stuur je het Word document.
- Voorbeeld van procesbeschrijvingen op sturend niveau op basis van BiSL. Dit document is een PDF. Uiteraard heb ik het ook in Word formaat. Stuur even een mailtje naar mij en ik stuur je het Word document.
- Een lijst van BiSL begrippen. Deze voeg ik standaard aan de documentatie toe als ik BiSL implementeer. Uiteraard zal deze lijst moeten worden aangevuld, afhankelijk van de documentatie welke je dat op moment oplevert.
- Het BiSL model. Dit model voeg ik ook standaard toe aan de documentatie als ik BiSL implementeer. Ook is dit model makkelijk om aan de muur te hangen, zodat iedereen meteen kan zien waar het over gaat.
- Een uitleg over het verschil tussen functioneel beheer (FB) en fuctioneel applicatiebeheer (FAB).
BiSL Next is al weer lange tijd geleden vervangen door
Digital Information Design (DID). Desondanks deel ik nog wat over BiSL Next:
- Wat is BiSL Next. Ik heb mijn blog van BiSL Next op deze site gedeeld.
In de praktijk vind je BiSL vooral in de operationele en tactische laag van een organisatie. Ben je op zoek naar meer handvatten voor de strategische laag kijk dan op DID expert.
In het Engels:
- Een BiSL Next blog, een korte blog, in het Engels, waarin ik beschrijf wat BiSL Next is en waar het vandaan komt.
- Een lijst van Engelstalige BiSL begrippen. Dit is de officiële glossary. Uiteraard kan ook deze lijst worden aangevuld, afhankelijk van de documentatie welke je dat op moment oplevert.
- Het BiSL model. Dit model voeg ik, als ik BiSL implementeer, standaard toe aan de Engelstalige documentatie of als de Engelstalige procesnamen worden gebruikt.
- Een Engelstalige BiSL mind map. De Poolse ambassadeur van de aslbislfoundation (Miroslaw Dabrowski) heeft een zeer nuttige mind map gemaakt voor BiSL.
- DID expert in het Engels.
Ik hoop hier een hoop mensen een plezier mee te doen. Succes!
Mocht je zelf interessante informatie hebben om te delen via deze site, stuur dan een mailtje naar jasper@bislexpert.nl
Voor meer informatie over mijzelf kun je het beste terecht op mijn Linkedin profiel.
.